© MARIJKE fotografeert
Bier maken lijkt misschien wel het meeste op koken. Kennis van ingrediënten en van het proces zijn beide belangrijk. Wanneer je dan alles, volgens een recept, samenvoegt en de juiste stappen volgt heb je bier. Of eten.
Of het lekker is, vind je pas daarna uit. En dat is waar we ons al helemaal voorin het proces mee bezig houden. De keuze voor mouten, hop en gist maken voor een groot deel uit wat het resulterende bier gaat worden. Combinaties zoeken en veel proeven en aanpassen, zorgen ervoor dat we de lekkerste bieren maken en blijven ontwikkelen.
Hop geeft bitterheid en aroma aan bier. Naast de edele hopsoorten zijn er inmiddels enorm veel soorten met ieder hun eigen aroma, smaak en bitterheid. Prachtig dus om mooie bieren mee te maken!
Soms, maar echt soms, voegen we ook kruiden toe aan ons bier. Eigenlijk alleen maar bij De Heemraad, ons witbier. Want daar hoort het in. Koriander en gedroogde sinaasappelschil. Als je dat er niet in doet, wordt het namelijk meer een weizen. Dat is Duits. Maar ook lekker.
Gerst is de meest gebruikte graansoort voor bier. En voor whisky ook trouwens. Meestal wordt de gerst gemout. Hieronder lees je meer over mouten en wat dat doet voor de smaak.
Gist zet de suiker uit de mout om in alcohol en koolzuur. Best belangrijk spul dus. Daarnaast zorgt gist voor allerlei smaken en aroma’s. Afhankelijk van de temperatuur waarop de wort vergist wordt tot bier (lees dat nog maar een keer ;-)) geeft dat vooral kruidigheid of fruitaroma’s.
Eerder ging het al over gerst. Wanneer gerst vochtig wordt gemaakt, dan gaat het groeien. De enzymen in de kiem zetten het zetmeel om in suiker. Voordat dat helemaal gebeurd is, wordt dit proces gestopt door het te verwarmen. Dat verwarmen is weer een proces op zich. Voor lichte bieren is de gerst maar net genoeg verwarmd om te drogen. Voor donkere bieren wordt gerst gebruikt die heel warm is geweest tijdens het drogen. De al aanwezige suikers kleuren onder invloed van aminozuren en de temperatuur donker. Complexe chemische reacties (de Maillard reactie) zorgen voor bijzondere smaken. Koffie, chocolade, gedroogd fruit zijn smaken die hiermee kunnen worden bereikt in het bier.
Gist zet de suikers in het wort om in alcohol en koolzuur. Deze koolzuur is ook een belangrijke smaakmaker in uiteindelijke bier. Vaak voegen we na de vergisting nog een hoeveelheid koolzuur toe aan het bier om het precies op het juiste niveau te krijgen. Het ene bier heeft meer koolzuur dan het andere. Ook dit bepaalt mede de smaak van het bier.
Bierbrouwerij De Magistraat is een brouwerij met beleving, gerund door 2 mannen die hart hebben voor de zaak en hun producten. Wij hebben een recreatie- en horecabedrijf in Renesse waar we het hele assortiment van De Magistraat op de kaart hebben staan en merken dat de bieren jong & oud aanspreken door de toffe uitstraling van de bierflesjes, glazen en bierviltjes, maar zeker ook door de verschillende bijzonder lekkere smaken.
De eerste keer dat ik samen met een klant op zoek moest naar “de dochter van de burgermeester” in de winkel… was toch een beetje onwennig! We verkopen sinds enige tijd in onze Albert Heijn supermarkten en Gall & Gall vestigingen bier van De Magistraat. De klanten zijn erg enthousiast over de smaak, kwaliteit, uitstraling en het complete aanbod. En wij als winkelier maken een mooie marge en hebben iets speciaals te bieden aan onze consument. Een product gebrouwen met passie en lef zoals bij ondernemerschap hoort en dat proef je!
Graag bieden wij onze gasten een ruime keuze aan “speciaalbieren”. De toevoeging van de bieren van De Magistraat was voor ons vanzelfsprekend. Gebrouwen in de streek met ambachtelijke passie. Inmiddels hebben wij gemerkt dat de uitstraling en samenstelling van het assortiment voldoet aan de wensen van onze gasten. Al met al een topper in de koelkast.